©

Efektywne energetycznie wnętrza mieszkalne w zabytkowym budynku, Bad Belzig

Efektywne energetycznie wnętrza mieszkalne w zabytkowym budynku, Bad Belzig

Bad Belzig Germany

W poszukiwaniu własnej przestrzeni życiowej, dwie osoby zakochały się w ponad stuletnim budynku. Mieli odwagę kupić budynek na początku 2016 roku.Otrzymali wsparcie na renowację i przebudowę poprzez dotacje od rządu federalnego, landu Brandenburgia i miasta Bad Belzig. Projekt wspierał również Bundesverband Altbauerneuerung e.V. (Federalne Stowarzyszenie Renowacji Starych Budynków). (BAKA) i KfW.

Budynek był i jest wykorzystywany na wszystkich piętrach jako mieszkalny, wraz z pomieszczeniami na poddaszu i oficyną od strony dziedzińca.

Na listę zabytków dom został wpisany w listopadzie 2012 roku.

Dane identyfikacyjne referencji
Wykonane prace:
Renowacja elewacji - strefa cookołowa Ochrona drewna - okna i drzwi wejściowe Izolacja przeciwwodna istniejącej budowli, elementy stykające się z gruntem Izolacja przeciwwodna - renowacja murów Remont dachu Izolacja przeciwwodna budowli
Typ obiektu:
Zabytki i cenne obiekty historycznie
Single / two family homes
Opis
Ponad stuletni budynek wykazywał silne ślady degradacji. Pierwsza diagnoza: przeciekający dach, mokra piwnica i pęknięcia w zawilgoconym tynku i murze. Elewacja zabytkowego domu z okresu grynderskiego miała zostać zachowana, więc wymagana była również izolacja wewnętrzna.
Adres obiektu:
Straße der Einheit 47, 14806 Bad Belzig
Data/ wykonanie:
2018
Możliwość zwiedzania?
Nie

Zapytaj o szczegóły na temat wybranej referenecji

Wyślij zapytanie

Wykaz wykorzystanych produktów
 lub systemów

Pobierz

Pobierz kartę referencji (PDF)

  • ©
  • ©
  • ©
Pokaż wszystko

Więcej referencji

Budynek miał źle wykonaną i uszkodzoną przeponę poziomą. Zawilgocony mur spowodował wysokie koszty ogrzewania. Instalacja systemu zespolonej izolacji termicznej została odrzucona przez urzędy konserwatorskie. Zdecydowano się na renowację murów w systemie Kiesol, aby wysuszyć ściany i zmodernizować je energetycznie.
Więcej informacji
W przeszłości budynek był malowany różnymi farbami i dodatkowo - z powodu pustostanu - niszczony przez "twórców" graffiti. Substancja budowlana domu Gosslera została trwale uszkodzona na skutek wnikania wilgoci. Elewacja musiała zostać odnowiona z uwzględnieniem ochrony zabytków.
Więcej informacji
Nowe budynki Leidsche Rijn Centrum musiały zostać zabezpieczone przed wnikaniem wilgoci. Duże powierzchnie należało wykończyć w krótkim czasie. Każdego dnia zużywano na miejscu 50-60 pojemników MB 2K. Na zakończenie prac uszczelniono ok. 5 km spawów z zakładką, 1,5 km spawów żelbetowych i ok. 4.000 szczelin stożkowych.
Więcej informacji