Posadzki przemysłowe dla branży spożywczej

©

Najlepsze podłoże dla bezpiecznej pracy

Branża spożywcza jest jednym z sektorów przemysłowych stawiających najwyższe wymagania wobec posadzek. Oprócz obciążeń mechanicznych i chemicznych częstym, poważnym wyzwaniem są również oddziaływania termiczne. Wszystko to musi być zgodne z wymaganymi i prawnymi przepisami higienicznymi i potwierdzone przez niezależne zewnętrzne instytuty, jak na przykład ma to miejsce we przypadku systemów Remmers Crete.

  • Certyfikat dopuszczenia do kontaktu z żywnością
  • Wyjątkowo wysoka odporność
  • Odporność na temperaturę do 130°C
  • Regulowana odporność na poślizg
  • Sprawozdanie z badania „survival listeria monocytogenes“
  • Ekonomiczne systemy, zoptymalizowane pod kątem potrzeb użytkownika

Najlepsze podłoże dla bezpiecznej pracy

Elastyczne i jednocześnie bezpieczne - Remmers Crete to doskonałe połączenie wodnej poliolemulsji i poliuretanowego spoiwa z polimeru MDI. Nadaje to podłodze ogromną odporność termiczną, chemiczną i mechaniczną. Ponadto, system może być dostosowany do najróżniejszych wymagań zakładów przetwórstwa spożywczego. Dzięki swoim komponentom można wybrać gładką lub odpowiednio szorstką strukturę powierzchni - optymalną dla zapewnienia wymaganego stopnia antypoślizgowości.

  • antypoślizgowość
  • minimalne przestoje produkcyjne
  • dobra podatność na czyszczenie i pielęgnację
  • odporność termicznaodporność chemiczna
  • wytrzymałość mechaniczna
  • dopuszczenie do kontaktu z żywnością

©

Powłoka zamykająca

działa ochronnie na lekko i średnio obciążanych posadzkach i stanowią ekonomiczne rozwiązanie przy grubości warstwy do 0,5 mm. Odwzorowuje strukturę powierzchni i mogą tylko w niewielkim stopniu niwelować nierówności.

Właściwości powłok

  • Zapewniają niezawodną ochronę (np. przed słabymi kwasami)
  • Odwzorowują strukturę podłoża
  • Mogą być lekko obciążane mechanicznie

Zastosowania

  • Pomieszczenia produkcyjne i magazynowe
  • Pomieszczenia pomocnicze
  • Pomieszczenia socjalne

Powłoka zasypywana składa się z wylewanej warstwy bazowej (nośnej), którą w całości zasypuje się materiałem takim, jak np. piasek kwarcowy lub twarde ziarno. Po utwardzeniu usuwa się niezwiązany nadmiar posypki i nakłada warstwę zamykającą szczyty ziaren. Grubość warstwy może wynosić od 1,5 do 9,0 mm. W zależności od systemu mogą być - zgodnie z odpowiednimi Instrukcjami Technicznymi - wymagane nacięcia kotwiące.

Właściwości powłok

  • Wysoka wytrzymałość na obciążenia mechaniczna w zależności od systemu
  • Indywidualnie regulowana, antypoślizgowa, bezpieczna powierzchnia
Zastosowania

  • Miejsca narażone na stałe zawilgocenie
  • Strefy obróbki metalu
  • Przemysł spożywczy

Powłoka wylewana może wyrównać drobne nierówności podłoża. Materiał jest równomiernie rozprowadzany tworząc gładką powierzchnię. Nakładana powłoka ma grubość do 4,0 mm. W zależności od systemu mogą być wymagane nacięcia kotwiące, wykonywane zgodnie z danymi zawartymi w instrukcjach technicznych.

Właściwości powłok

  • Wykazują dobrą rozlewność (zdolność samowygładzania)
  • Są pigmentowane
  • Mają średnią wytrzymałość mechaniczną i odporność chemiczną
  • Niwelują niewielkie nierówności

Zastosowania

  • Miejsca, w których wymagane jest bezpieczeństwo antypoślizgowe
  • Obszary występowania obciążeń dynamicznych

Powłoka z zaprawy ma najniższy procentowy udział spoiwa i precyzyjnie dopasowaną krzywą przesiewu wypełniaczy. Mieszankę zaprawy nakłada się warstwą o równomiernej grubości, a następnie zagęszcza przez wygładzenie. Minimalna grubość warstwy jest trzykrotnie większa od odpowiedniej maksymalnej wielkości ziarna zastosowanego wypełniacza.

Właściwości powłok

  • Bardzo wysoka wytrzymałość mechaniczna
  • Zdolność kompensowania większych nierówności
  • Antypoślizgowość
  • Możliwość montażu również na powierzchniach nachylonych
Zastosowania

  • Przemysł spożywczy
  • Obróbka metali
  • Strefy produkcyjne

©

Systemy oparte na żywicach epoksydowych

Epoksydowe powłoki posadzkowe firmy Remmers nie zawierają rozpuszczalników i po utwardzeniu są nieszkodliwe dla fizjologii człowieka. Ich przydatność do stosowania w przemyśle spożywczym jako posadzki bezspoinowe została sprawdzona i potwierdzona przez zewnętrzny instytut badawczy. Systemy te charakteryzują się wysoką wytrzymałością mechaniczną i dobrą odpornością chemiczną. Dzięki kombinacji specjalnych spoiw epoksydowych i odpowiednio dobranych wypełniaczy można uzyskać ekonomiczne systemy, odpowiednie dla różnych obszarów zastosowań. Dzięki tym i wielu innym właściwościom produkty i systemy Remmers sprawdzają się od lat w zastosowaniu jako powłoki posadzkowe w przemyśle spożywczym.

Powłoka zamykająca

działa ochronnie na lekko i średnio zanieczyszczanych posadzkach i stanowi ekonomiczne rozwiązanie przy grubości warstwy do 0,5 mm.

Właściwości powłok

  • Zapewniają niezawodną ochronę (np. przed słabymi kwasami)

  • Odwzorowują strukturę podłoża
  • Mogą być lekko obciążane mechanicznie
Zastosowania

  • Pomieszczenia produkcyjne i magazynowe
  • Pomieszczenia pomocnicze
  • Pomieszczenia socjalne

Powłoka wylewana

może wyrównać drobne nierówności podłoża. Materiał jest równomiernie rozprowadzany tworząc gładką powierzchnię. Nakładana powłoka ma grubość do 3,0 mm.

Właściwości powłok

  • Wykazują dobrą rozlewność (zdolność samowygładzania)
  • Mają średnią wytrzymałość mechaniczną i odporność chemiczną
  • Niwelują niewielkie nierówności (szorstkość)
Zastosowania

  • Miejsca, w których wymagane jest bezpieczeństwo antypoślizgowe
  • Obszary występowania obciążeń dynamicznych

Powłoka zasypywana

składa się z wylewanej warstwy bazowej (nośnej), którą w całości zasypuje się materiałem takim, jak np. piasek kwarcowy lub twarde ziarno. Po utwardzeniu usuwa się niezwiązany nadmiar posypki i nakłada warstwę zamykającą szczyty ziaren. Grubość warstwy może wynosić od 1,5 do 4,0 mm.

Właściwości powłok

  • Wysoka wytrzymałość na obciążenia mechaniczna w zależności od systemu
  • Indywidualnie regulowana, antypoślizgowa, bezpieczna powierzchnia
Zastosowania

  • Miejsca narażone na stałe zawilgocenie
  • Strefy obróbki metalu
  • Przemysł spożywczy

Powłoka z zaprawy

ma najniższy procentowy udział spoiwa i precyzyjnie dopasowaną krzywą przesiewu wypełniaczy. Mieszankę zaprawy nakłada się warstwą o równomiernej grubości, a następnie zagęszcza przez wygładzenie. Minimalna grubość warstwy jest trzykrotnie większa od odpowiedniej maksymalnej wielkości ziarna zastosowanego wypełniacza.

Właściwości powłok

  • Bardzo wysoka wytrzymałość mechaniczna
  • Zdolność kompensowania większych nierówności
  • Antypoślizgowość
  • Możliwość montażu również na powierzchniach nachylonych
Zastosowania

  • Przemysł spożywczy
  • Obróbka metali
  • Strefy produkcyjne

Wymagania odnośnie posadzek

Główne segmenty przemysłu spożywczego

Przetwórstwo mięsa i ryb

Kontenery ze stali nierdzewnej o wadze ponad jednej tony to pojemniki transportowe stosowane w przemyśle mięsnym i rybnym. Obciążenia te są często rozłożone na 4 do 6 małych kółek, które następnie wywierają duże obciążenie mechaniczne na posadzkę. Szokowe oddziaływania termiczne również stanowią duże obciążenie, dlatego obiekty produkcyjne powinny być wyposażone wyłącznie w posadzki z betonu poliuretanowego.

Produkcja pieczywa i wyrobów cukierniczych

Do przemysłowej produkcji wyrobów cukierniczych i pieczywa potrzebne są duże i długie piekarniki i piece. Wytwarzają one wysokie temperatury nie tylko we wnętrzu, ale często również stale promieniują ciepłem o temperaturze sięgającej 80°C. Betony poliuretanowe są odporne na temperatury do 130°C i dlatego stanowią właściwy wybór. Intensywne czyszczenie podłogi na gorąco, to równie częste wyzwanie, którym posadzka musi sprostać w codziennym użytkowaniu.

Produkcja napojów

Stałe obciążenie wilgocią i zmienne obciążenia temperaturowe to dwa najczęstsze problemy w przemyśle napojowym. Aby zapewnić prawidłowe odprowadzenie tych obciążeń, należy dokładnie zaplanować nachylenia płaszczyzn, kanały i odpływy. Ponadto należy wybrać odpowiedni poziom antypoślizgowości i współczynnik wyporu cieczy, który musi być dobrany w taki sposób, aby zapewnić bezpieczny ruch pieszy i wózków widłowych.

Produkcja przetworów nabiałowych

Kwasy i inne agresywne media codziennie obciążają posadzki w zakładach mleczarskich: niekiedy w wysokich stężeniach. Tłuszcz i inne płyny sprawiają, że nie można bezpiecznie stąpać po podłodze. Wysokie standardy higieny i czystości mogą być spełnione tylko poprzez codzienne, intensywne sprzątanie, które często wymaga użycia środków czyszczących stosowanych w połączeniu z gorącą wodą i parą.

  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
  • ©

Pobierz naszą aktualną broszurę

Dowiedz się więcej o naszych rozwiązaniach

Posadzki dla przemysłu spożywczego

©

Posadzki przemysłowe

Umów spotkanie z naszym ekspertem!

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe