©

Kapitol, Havanna/Kuba

Kapitol, Havanna/Kuba

Havanna/La Habana Cuba

Kapitol w Hawanie został zbudowany w 1929 roku i otwarty 20 maja tego samego roku. Do 1959 r. służył jako siedziba władzy ustawodawczej. Obszar, na którym znajduje się Kapitol, był pierwotnie bagnem i był wykorzystywany w hiszpańskim okresie kolonialnym najpierw do kwaterowania niewolników, a później jako ogród botaniczny. Kapitol budowany był w latach 1926-1929.

Szeroko zakrojona renowacja gmachu rozpoczęła się w 2010 roku. Od marca 2018 odwiedzający ponownie otrzymali dostęp do budynku. Ostateczne prace renowacyjne mają zostać zakończone przed obchodami 500-lecia założenia miasta w listopadzie 2019 roku. Wkrótce kubański parlament przeprowadzi się z powrotem do tego miejsca.

Dane identyfikacyjne referencji
Wykonane prace:
Renowacja elewacji tynkowanej Renowacja elewacji z kamienia naturalnego
Typ obiektu:
Zabytki i cenne obiekty historycznie
Budynki biurowe i administracyjne
Ratusze
Opis
W ciągu ostatnich 90 lat elewacja została silnie zanieczyszczona. Słońce wyspiarskiego państwa na Karaibach również silnie wpłynęło na elewację. Celem restauracji było zachowanie oryginalnej struktury i koloru. Należało również zapobiec ponownemu wchłanianiu wody i zanieczyszczeń.
Zleceniodawca:
Dr. Eusebio Leal Spengler
Wykonawca:
Michael Diegmann
Adres obiektu:
Paseo de Martí , Havanna/La Habana
Arkusz danych:
Kapitol Havanna Kuba report 32_51766.pdf
Data/ wykonanie:
2019
Możliwość zwiedzania?
Nie

Zapytaj o szczegóły na temat wybranej referenecji

Wyślij zapytanie

Wykaz wykorzystanych produktów
 lub systemów

Więcej na ten temat

Arte Mundit, rotec Glaspudermehl, Funcosil FC, Color LA Fill Historic

Pobierz

Pobierz kartę referencji (PDF)

  • ©
  • ©
  • ©
Pokaż wszystko

Więcej referencji

Budynek miał źle wykonaną i uszkodzoną przeponę poziomą. Zawilgocony mur spowodował wysokie koszty ogrzewania. Instalacja systemu zespolonej izolacji termicznej została odrzucona przez urzędy konserwatorskie. Zdecydowano się na renowację murów w systemie Kiesol, aby wysuszyć ściany i zmodernizować je energetycznie.
Więcej informacji
W przeszłości budynek był malowany różnymi farbami i dodatkowo - z powodu pustostanu - niszczony przez "twórców" graffiti. Substancja budowlana domu Gosslera została trwale uszkodzona na skutek wnikania wilgoci. Elewacja musiała zostać odnowiona z uwzględnieniem ochrony zabytków.
Więcej informacji
Nowe budynki Leidsche Rijn Centrum musiały zostać zabezpieczone przed wnikaniem wilgoci. Duże powierzchnie należało wykończyć w krótkim czasie. Każdego dnia zużywano na miejscu 50-60 pojemników MB 2K. Na zakończenie prac uszczelniono ok. 5 km spawów z zakładką, 1,5 km spawów żelbetowych i ok. 4.000 szczelin stożkowych.
Więcej informacji