©

Kolorowe Kamienice na Starówce Warszawskiej

Kolorowe Kamienice na Starówce Warszawskiej

00-270 Warszawa Poland

Dane identyfikacyjne referencji
Wykonane prace:
Renowacja elewacji tynkowanej
Typ obiektu:
Zabytki i cenne obiekty historycznie
Single / two family homes
Opis
Jasne kolory i motywy dekoracyjne na elewacjach budynków mieszkalnych tworzą na warszawskiej starówce wspaniałą atmosferę. Po zniszczeniach w czasie II wojny światowej Stare Miasto zostało w 90 procentach odbudowane w latach pięćdziesiątych. Znajdujące się tam budynki mieszkalne wymagały już remontu. Omawiany "obiekt" stanowią z cztery elewacje o powierzchni 650 metrów kwadratowych, w pięciu różnych barwach wiodących. Cechami szczególnymi tego obiektu są cztery różne dekoracje elewacyjne, wyrazista kolorystyka, ręcznie nakładany tynk oraz dwa rodzaje sgraffito. „Sgraffito”, to technika dekoracji, w której po nałożeniu kilku warstw tynku części warstwy wierzchniej są zdrapywane, aby odsłonić dolną warstwę.
Polecenie:

Charakterystyczne cechy obiektu, to motywy dekoracyjne i jasna kolorystyka. Dlatego należało przywrócić pierwotny stan kolorów. Zrobiono to za pomocą próbek kolorów, które posłużyły jako wzorzec do tworzenia odcieni kolorystycznych farb. Ponadto zarówno dwukolorowe sgraffito jak i sgraffito nowoczesne zostały odrestaurowane. Częścią projektu była również rekonstrukcja gładkich powierzchni. Dlatego tynk musiał być nałożony na ścianę przy użyciu historycznych technik.

Adres obiektu:
Ul. Krzywe Kolo 12/14a, 00-270 Warszawa
Data/ wykonanie:
2017
Możliwość zwiedzania?
Nie

Zapytaj o szczegóły na temat wybranej referenecji

Wyślij zapytanie

Wykaz wykorzystanych produktów
 lub systemów

Pobierz

Pobierz kartę referencji (PDF)

  • ©
  • ©
Pokaż wszystko

Więcej referencji

Budynek miał źle wykonaną i uszkodzoną przeponę poziomą. Zawilgocony mur spowodował wysokie koszty ogrzewania. Instalacja systemu zespolonej izolacji termicznej została odrzucona przez urzędy konserwatorskie. Zdecydowano się na renowację murów w systemie Kiesol, aby wysuszyć ściany i zmodernizować je energetycznie.
Więcej informacji
W przeszłości budynek był malowany różnymi farbami i dodatkowo - z powodu pustostanu - niszczony przez "twórców" graffiti. Substancja budowlana domu Gosslera została trwale uszkodzona na skutek wnikania wilgoci. Elewacja musiała zostać odnowiona z uwzględnieniem ochrony zabytków.
Więcej informacji
Nowe budynki Leidsche Rijn Centrum musiały zostać zabezpieczone przed wnikaniem wilgoci. Duże powierzchnie należało wykończyć w krótkim czasie. Każdego dnia zużywano na miejscu 50-60 pojemników MB 2K. Na zakończenie prac uszczelniono ok. 5 km spawów z zakładką, 1,5 km spawów żelbetowych i ok. 4.000 szczelin stożkowych.
Więcej informacji