Autor
Więcej
Branża spożywcza ma bardzo wysokie wymagania wobec posadzek. Muszą być wyjątkowo odporne nie tylko na obciążenia mechaniczne i chemiczne, ale i oddziaływania termiczne. Zgodność z przepisami higienicznymi, potwierdzona przez niezależne zewnętrzne instytuty, jest również konieczna. Takie wymagania spełniają systemy posadzek Remmers Crete.
Wobec posadzki dla przemysłu spożywczego stawia się wyższe wymagania, niż w innych branżach. Poza wysoką trwałością i odpornością taka podłoga powinna być łatwa do utrzymania w idealnej czystości, przy tym bezpieczna dla żywności i bezzapachowa.
Wymagania przemysłu spożywczego
Najważniejsze cechy, jakie powinna posiadać posadzka dla przemysłu spożywczego to:
- Wyjątkowo wysoka wytrzymałość mechaniczna
- Odporność na temperaturę do 130°C
- Antypoślizgowość
- Dobra podatność na czyszczenie i pielęgnację
- Odporność termiczna i chemiczna
- Bezpieczna dla żywności, dopuszczona do kontaktu z żywnością
- Neutralna zapachowo
Systemy Remmers Crete spełniają wszystkie powyższe wymagania. Można je stosować w każdej gałęzi tego przemysłu: produkcji nabiału, przetwórstwa mięsa i ryb, produkcji napojów czy produkcji pieczywa i wyrobów cukierniczych. Remmers oferuje posadzki, które zdają doskonale egzamin w poszczególnych zakładach produkcyjnych. W ofercie są systemy na bazie betonu poliuretanowego oraz żywic epoksydowych.
Profesjonalna posadzka w zakładach mleczarskich
W takich miejscach posadzka jest narażona na działanie kwasów, nawet w wysokich stężeniach. Z kolei tłuszcze i inne płyny rozlane na podłodze powodują, że podłoga jest śliska. By spełnić wysokie wymagania w zakresie higieny i czystości, posadzkę trzeba codziennie intensywnie czyścić. Zazwyczaj robi się to środkami czyszczącymi z gorącą wodą, stosuje się czyszczenie parą. Dobrym wyborem będą zaawansowane technologicznie powłoki posadzkowe Remmers High Performance. Są produkowane w różnych klasach antypoślizgowych i wypierania cieczy, co daje maksymalną higienę i bezpieczeństwo poruszania się po podłodze.
Odporne posadzki w przetwórstwie mięsa i ryb
W zakładach przetwórstwa mięsa i ryb dużym obciążeniem dla posadzek są szokowe oddziaływania termiczne, dlatego w takich obiektach powinna być wyłącznie podłoga z betonu poliuretanowego. Tym bardziej, że są tu intensywnie przesuwane duże pojemniki ze stali na kółkach, ważące ponad tonę. Tak ogromne naprężenia mechaniczne przejmują wytrzymałe i stabilne powłoki posadzkowe wykonane w systemach PU Concrete firmy Remmers. Zapewniają także długotrwałą ochronę przed działaniem smarów, olejów rybnych i środków czyszczących.
Tam, gdzie produkowane są napoje
W zakładach produkcji i rozlewu napojów są dwa czynniki, o których trzeba pamiętać projektując podłogę - ciągłe obciążenie wilgocią oraz zmienne temperatury. Podłoże musi być antypoślizgowe, by zapewnić bezpieczeństwo osób pracujących w tych obiektach, a także ruchu wózków widłowych. Systemy z betonu poliuretanowego Remmers mogą być projektowane w różnych klasach odporności na poślizg i wypierania cieczy, mają też właściwości zapewniające bezpieczeństwo posadzki przy produkcji i rozlewie napojów.
Pieczywo i słodycze, czyli profesjonalna posadzka pod piecami
Wypiek pieczywa czy produkcja słodyczy wiąże się z koniecznością korzystania z dużych palenisk, pieców czy frytownic. Często są one rozgrzane do kilkuset stopni nawet przez miesiące. Dlatego konieczna jest podłoga, która wytrzyma stałe promieniowanie cieplne o temperaturze wyższej niż 60-80 °C. Profesjonalnymi posadzkami zdającymi egzamin w takich miejscach są systemy Remmers PU Concrete, które nie tylko trwale wytrzymują te temperatury, ale również obciążenia termiczne aż do 130 °C. Są też odporne na tłuszcze, oleje i kwasy organiczne. Co ważne, spełniają wymagania miejsc, gdzie zachowanie czystości na najwyższym poziomie jest priorytetem.
Osoba kontaktowa
Marcin Flisikowski
Project Manager ds. posadzek
tel. kom.: +48 663 412 706
e-mail: mflisikowski@remmers.pl