©

Klasztor Sióstr Nazaretanek

Klasztor Sióstr Nazaretanek

Poland Komańcza

Dane identyfikacyjne referencji
Wykonane prace:
Ochrona drewna - okna i drzwi wejściowe Renowacja elewacji
Typ obiektu:
Zabytki i cenne obiekty historycznie
Kościoły i klasztory
Opis
Klasztor powstał jako Dom Zgromadzenia Sióstr Najświętszej Rodziny z Nazaretu z siedzibą główną w Rzymie. Na początku 1927 roku w wynajętym domu zamieszkało pięć sióstr, zajmując się głównie parafialnym kościołem i zakrystią. Drewniany dom z murowanym parterem w stylu szwajcarskim zaczęto budować na górskiej polanie przez budowniczych z Rymanowa w 1929 roku. Budynek został położony na wysokości ok. 520 m n.p.m. Posiadał półpubliczną kaplicę pw. Teresy od Dzieciątka Jezus. Dom został poświęcony 12 sierpnia 1931.
Polecenie:

Odnowienie zewnętrznej elewacji drewnianej farbą chroniącą przed czynnikami atmosferycznymi. Rofalin Acryl to powłoka odporna na wpływ czynników atmosferycznych, reguluje jedocześnie wilgotność drewna. Szczególnie ważne były tutaj silnie kryjące właściwości materiału.

Data/ wykonanie:
2021
Możliwość zwiedzania?
Tak

Wykaz wykorzystanych produktów
 lub systemów

Więcej na ten temat

Klasztor można nawiedzać codziennie (oprócz poniedziałku) w godzinach 9.00-17.00 (przerwa 12.00-13.00). Tel.: +48 (13) 4677056.

more.informations.links

Strona internetowa klasztoru

Pobierz

Pobierz kartę referencji (PDF)

  • ©
  • ©
  • ©
Pokaż wszystko

Więcej referencji

Budynek miał źle wykonaną i uszkodzoną przeponę poziomą. Zawilgocony mur spowodował wysokie koszty ogrzewania. Instalacja systemu zespolonej izolacji termicznej została odrzucona przez urzędy konserwatorskie. Zdecydowano się na renowację murów w systemie Kiesol, aby wysuszyć ściany i zmodernizować je energetycznie.
Więcej informacji
W przeszłości budynek był malowany różnymi farbami i dodatkowo - z powodu pustostanu - niszczony przez "twórców" graffiti. Substancja budowlana domu Gosslera została trwale uszkodzona na skutek wnikania wilgoci. Elewacja musiała zostać odnowiona z uwzględnieniem ochrony zabytków.
Więcej informacji
Nowe budynki Leidsche Rijn Centrum musiały zostać zabezpieczone przed wnikaniem wilgoci. Duże powierzchnie należało wykończyć w krótkim czasie. Każdego dnia zużywano na miejscu 50-60 pojemników MB 2K. Na zakończenie prac uszczelniono ok. 5 km spawów z zakładką, 1,5 km spawów żelbetowych i ok. 4.000 szczelin stożkowych.
Więcej informacji