©

Wieża wodna w Niebüll

Wieża wodna w Niebüll

Niebüll Germany

Dane identyfikacyjne referencji
Wykonane prace:
Ochrona drewna - zabudowa wnętrz Ochrona drewna
Typ obiektu:
Zabytki i cenne obiekty historycznie
Szkoły / uniwersytety / muzea
Opis
Dyrekcja Kolejowa Altona opracowała plany budowy wieży ciśnień w Niebüll w 1898 roku. Faktycznym początkiem budowy wieży, która miała zaopatrywać lokomotywy w wodę, był rok 1908. Dzisiejszy punkt orientacyjny Niebüll został zbudowany w stylu secesyjnym, a na jego szczycie wzniesiono mury szachulcowe z wypełnieniami z cegły. W 1972 r., wraz z końcem ery lokomotyw parowych, wieża wodna stracił znaczenie funkcjonalne. Niemieckie Koleje Państwowe przestały być zainteresowane, a nawet rozważano jej wyburzenie. Wieża stała się własnością miasta Niebüll. Zamierzano zachować ją dla potomności jako świadectwo przemysłowego dziedzictwa miasta. W 2010 r. Okręgowy Cech Rzemieślników prowadziło kampanię na rzecz jego zachowania. Wieża stała się ich własnością i została odnowiona przez młodych praktykantów w trakcie nauki zawodu. Obejmowało to także schody w klatce schodowej 10-metrowej wieży.
Zleceniodawca:
Kreishandwerkerschaft Nordfriesland
Wykonawca:
Auszubildende der Kreishandwerkerschaft Nordfriesland
Doradca techniczno-handlowy
Andrea Hansen
Adres obiektu:
Gotteskoogstr. 2-4, 25899 Niebüll
Data/ wykonanie:
2015
Możliwość zwiedzania?
Nie

Zapytaj o szczegóły na temat wybranej referenecji

Wyślij zapytanie

Wykaz wykorzystanych produktów
 lub systemów

Pobierz

Pobierz kartę referencji (PDF)

  • ©
  • ©
  • ©
Pokaż wszystko

Więcej referencji

Budynek miał źle wykonaną i uszkodzoną przeponę poziomą. Zawilgocony mur spowodował wysokie koszty ogrzewania. Instalacja systemu zespolonej izolacji termicznej została odrzucona przez urzędy konserwatorskie. Zdecydowano się na renowację murów w systemie Kiesol, aby wysuszyć ściany i zmodernizować je energetycznie.
Więcej informacji
W przeszłości budynek był malowany różnymi farbami i dodatkowo - z powodu pustostanu - niszczony przez "twórców" graffiti. Substancja budowlana domu Gosslera została trwale uszkodzona na skutek wnikania wilgoci. Elewacja musiała zostać odnowiona z uwzględnieniem ochrony zabytków.
Więcej informacji
Nowe budynki Leidsche Rijn Centrum musiały zostać zabezpieczone przed wnikaniem wilgoci. Duże powierzchnie należało wykończyć w krótkim czasie. Każdego dnia zużywano na miejscu 50-60 pojemników MB 2K. Na zakończenie prac uszczelniono ok. 5 km spawów z zakładką, 1,5 km spawów żelbetowych i ok. 4.000 szczelin stożkowych.
Więcej informacji