©

Kościół z Łosiny Dolnej (Skansen w Nowym Sączu)

Kościół z Łosiny Dolnej (Skansen w Nowym Sączu)

Nowy Sacz Poland

Jednonawowy kościół rzymskokatolicki w Łosinie Dolnej został zbudowany w 1739 roku, a w 2003 roku przeniesiony na obecne miejsce: do skansenu w Nowym Sączu. Drewniany kościół ma powierzchnię 332m². Zbudowany z drewna modrzewiowego, orientowany, o konstrukcji zrębowej, oszalowany. Prostokątne prezbiterium zamknięte ścianą prostą, co jest rzadkością wśród kościółków małopolskich. Wokół prezbiterium i nawy znajdują się częściowo oszalowane soboty – niskie podcienia wsparte na słupach i przykryte jednospadowym dachem. Dach nad kościółkiem dwuspadowy, kryty niegdyś gontem, a od pocz. XX w. - blachą. Ściany zewnętrzne przykryte są pionowymi belkami drewnianymi. Ciekawostką są zaczepy - dawny element konstrukcyjny, stosowany głównie w XV w. - w miejscu połączenia ścian z dachem.

Wewnątrz kościoła znajdują się kolorowe zdobienia, w tym rokokowa figuralno-ornamentalna polichromia z II poł XVII w. na parapecie chóru i polichromia z 1966 r., wykonana według projektu Marii Ritter unikalne wyposażenie:

  • Późnobarokowy ołtarz główny z II poł. XVIII w.
  • Ołtarz boczny z II poł. XVIII w.,
  • Ołtarz boczny z II poł. XVIII w., z obrazem głównym przedstawiającym św. Józefa;
  • Ołtarz boczny z XIX w., z obrazem głównym ukazującym męczeństwo św. Sebastiana (XVIII w.);
  • Ołtarz boczny z XIX w., z płaskorzeźbą przedstawiającą Marię z Dzieciątkiem adorowanych przez św. Dominika i Katarzynę Sieneńską;
  • Dębowa ława kolatorska z końca XIX w.,
  • Organy muzyczne z trakturą mechaniczną zaprojektowane przez znanego organmistrza Tomasza Falla ze Szczyrzyca (pocz. XX w.);
  • Konfesjonały z końca XVIII w., z malowidłami o tematyce spowiedzi.

Dane identyfikacyjne referencji
Wykonane prace:
Ochrona drewna - domy i elewacje drewniane Ochrona drewna Ochrona biologiczna drewna - profilaktyka - zwalczanie
Typ obiektu:
Zabytki i cenne obiekty historycznie
Kościoły i klasztory
Obiekty rolnicze
Single / two family homes
Adres obiektu:
ul. Lwowska 3, 33-300 Nowy Sacz
Data/ wykonanie:
2017
Możliwość zwiedzania?
Nie

Zapytaj o szczegóły na temat wybranej referenecji

Wyślij zapytanie

Wykaz wykorzystanych produktów
 lub systemów

Pobierz

Pobierz kartę referencji (PDF)

  • ©
  • ©
  • ©
  • ©
Pokaż wszystko

Więcej referencji

Budynek miał źle wykonaną i uszkodzoną przeponę poziomą. Zawilgocony mur spowodował wysokie koszty ogrzewania. Instalacja systemu zespolonej izolacji termicznej została odrzucona przez urzędy konserwatorskie. Zdecydowano się na renowację murów w systemie Kiesol, aby wysuszyć ściany i zmodernizować je energetycznie.
Więcej informacji
W przeszłości budynek był malowany różnymi farbami i dodatkowo - z powodu pustostanu - niszczony przez "twórców" graffiti. Substancja budowlana domu Gosslera została trwale uszkodzona na skutek wnikania wilgoci. Elewacja musiała zostać odnowiona z uwzględnieniem ochrony zabytków.
Więcej informacji
Nowe budynki Leidsche Rijn Centrum musiały zostać zabezpieczone przed wnikaniem wilgoci. Duże powierzchnie należało wykończyć w krótkim czasie. Każdego dnia zużywano na miejscu 50-60 pojemników MB 2K. Na zakończenie prac uszczelniono ok. 5 km spawów z zakładką, 1,5 km spawów żelbetowych i ok. 4.000 szczelin stożkowych.
Więcej informacji